Student's Life Part 1

Assalamualaikum, and hai. Yeah dapat inspiration nak update! Semuanya start dengan tweet aku sendiri

sapa dapat Uitm Segamat sila say hai dekat PM Hawa dari Wanaseoby. HAHAHAHA
— wana (@kei_binn) May 20, 2015
Well one of my friend jadi PM, garang tak garang belakang cite Cakap "Kak Wanaseoby kirim salam sayang" gitew! hhahahaa.


Satu bilik keluar sama-sama lepas last paper heee 

Aku tulis ni berdasarkan pengalaman aku as a student dua sem di UiTM Segamat jelah ye, things might be different from other students, well at least bagi gambaran yedok? Bismillahhirahmanirrahim (Boss suruh baca bismillah dulu sebelum mula). First of all, aku akan buang jauh-jauh life sebagai komander sebab it's a total different thing from ordinary student. Kitorang extraordinary, special, gojes, lagi menawan kehkeh. ok gurau.

Btw boss tu dah habis study dah, takleh move on sebab tu layan kitorang lagi hehehe
Second of all, korang kena tahu yang student life ni gold. Bila dah kerja, kau akan rindu life as a student, I don't know much sebab tak pernah rasa tapi orang sekeliling cakap macam tu. So masa study tu, enjoy dan jangan spoilkan diri sendiri dengan menangis sebab lelaki(penting), menangis sebab gagal (so buat betul betul dik), buat benda benda tak elok. Kasi smooth je study tu, stress pun sebab kena study esok test je dan event-event yang malas nak pegi je!

1. Perlukan duit belanja yang banyak. 

Sebelum start masuk lagi dah banyak benda yang aku kena beli, sebab banyak barang kongsi dengan family. Takkan nak bawak ke sana pulak kan? Makan dekat sana memang hari-hari beli, kalau yang pemalas rajin macam aku memang makan sehari sekali je. Makanan pun harga biasa tak mahal macam kau makan dekat restoran di mall-mall yang satu set RM18.90 matilanak kalau hari hari camtu. Haha. Average harga makanan kat UiTM Segamat (U lain tak tahu) dalam RM4 or RM5 per serving.

Penggunaan duit yang banyak ni apabila mula-mula masuk, seriously waduh duit belanja di tangan boleh dikatakan habis terus!


  1. Buku nota lecturer suruh beli harga tak semurah buku rujukan SPM. Usahalah beli buku senior dari sekarang, mentionlah sesiapa di twitter dan contactlah sesiapa yang patut.  
  2. Duit elektrik kolej. Satu barang RM10. Contoh Charger lappy 1 = RM10, Charger phone = RM10.
  3. Yuran Kor, Yuran Course, Yuran Kolej
  4. Baju Kor, Baju Course, Baju Kolej.
  5. Duit gi beli barang makan macam -- maggi, coklat, dan sebagainya. 
  6. Untuk Wana sahaja : Pergi One Segamat konon nak release stress ceh stress sangat kah ? haha 
Satu je aku cakap.. kita hidup ada yang susah ada yang senang saling give and take lah ye :) 


2. Rutin Harian 

Rutin harian be like -

Click for full size image

Mula-mula je free sampai cakap "Akak, hidup u memang bosan camni ke kak?" Lama-lama...  rasa sendiri assignment test quiz bagai tu hakhak. Sekali lagi pelajar Part 1 bawak bersabar ye banyak event yang mewajibkan kehadiran anda.


Kepada yang pergi kor, lebih-lebih lagu UiTM Segamat, jangan benci komander tau C: Jurulatih Bomba baik-baik tau! 

Dua ni je, lagi nak tanya apa? Sebab aku tak tau apa yang korang tak tahu haha......... ><